Politika

Türkiye Rusya'ya müeyyide uygulayacak mı? Çavuşoğlu açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasındaki harpte yan iktisap etmek mecburiyetinde olmadıklarını, ilkesel davranış sergilediklerini belirtti.

Türkiye Rusya'ya müeyyide uygulayacak mı? Çavuşoğlu açıkladı
02-03-2022 01:00
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasındaki muharebede yan edinmek durumunda olmadıklarını, ilkesel davranış sergilediklerini belirtti.Abone ol

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası evren kamuoyundan nice reaksiyon geldi. Batılı devletler müeyyide ve Ukrayna'ya tabanca katkısı sonucu alırken, bazısı devletler de yansız kalmayı ve insancasına iane göndermeyi yeğleme etti.

Tüm dünyayı geren harp krizinde yansız kaldığını açıklanan Türkiye, dü ülkenin de mütalaa etmesi düşüncesince dip diplomatik çabalarını sürdürüyor.

Çavuşoğlu: "Saldırıdan 1 devir evvela Cumhurbaşkanımız, Putin ile görüştü"
Habertürk çalışkan yayınında mütekellim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'da huzursuzluğun daima arttığını belirterek, "Saldırıyla ilişik endişelerimiz artınca başta değme dü iklim gözetiminde de temaslarımız oldu. Bu hücum başlamadan 1 devir evvela sayın Cumhurbaşkanımız Putin'le görüşmüştü telefonla. İki önderi eş araya getirme düşüncesini iletmişti" dedi.

"24 saatlik insancasına mütareke düşüncesince çabalıyoruz"
Bakan Çavuşoğlu, Rus ve Ukrayna heyetlerinin erte planlanan müzakerelerinin eş devir ertelenebileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna'ya Rusya'nın saldırması kâffesi dünyayı şoke etti. Kuzey, güney, doğu, batıdan Kiev'e derece saldırısı oldu. mühim illerde arbede ve saldırılar bitmeme ediyor. Doğuda metropoller çevrili durumda. Çatışma ıpıssız halen bitmeme ediyor."

"Savaşla ilişik önceleri kestirimde bulunmak, değişmez hesapta mevcut edinmek zordur. Rusya çelimsiz eş müddet zarfında ehemmiyetli şehirleri ele geçirmeyi planlıyordu. Özellikle eş çatışma, çıkmaz savaşına dönüştüğü zaman, Libya'da da bu endişeyi paylaşıyorduk. Trablus'a müteveccih hücum durdurulmasaydı çıkmaz savaşına dönüşecekti. Sokak savaşının ne devir biteceği anlaşılan olmaz. Tabii bu harp başladıktan sonraları tığ savaşın ağız ağıza durdurulması, ateşkesin kuruluş edilmesi dair aşırı efor sarfettik. Savaş durdurulmayacaksa minimum 24 saatlik insancasına mütareke dair efor harcama ettik, halen efor harcama ediyoruz. İki iklim nezdinde, arsıulusal maşer gözetiminde girişimlerimiz oldu. BM ve AGİT Genel Sekreteri ile. Çağrılar oldu. Daha sonraları Fransa devreye girdi."

"Müzakere düşüncesince telkinde bulunduk"
"İki iklim ortada müzakerelerin başlamasını telkinlerimizi ilettik. En akıbet Ukrayna'ya içtima ehemmiyetli olmadığını, tabii İstanbul'u Ukrayna yeğleme ediyordu. Biz kıvançla ev sahipliği yapmaktayız fakat şu evrede içtima önemi yok. Orta kere buldular. Sınırın Belarus kenarında, nehrin kenarında evvela görüşmeyi yaptılar."

"Müzakereler mütareke ile sonuçlanmalı"
"Şu anda taraflarla görüşüyoruz, umumi bilgelik alıyoruz. Son icra ettikleri açıklamada bunu duyurulmayan götüreceklerini söylediler. İlk toplantıdan eş anlam çıkmadığını biliyoruz. Sonuçta mütalaa heyetine katılanları tanıyoruz. Oradan tahsil edilen mesajlar liderler düzeyine, başkentlere taşındı. İkinci güruh dair döşeme yokluyorlar. Biz olmasını istek ediyoruz fakat anca göründüğü gibi yarınki güruh birkaç devir ertelenebilir. Bundan sonraları müzakerelerin kâr odaklı olmasını istek ediyoruz. Ateşkesle sonuçlanacak mütalaa olması lazım."

"Siyasi mevzuları mütalaa ika itibarıyla aldığı kadar vakitleri olacaktır. Şimdi çabuk bulunan ateşkes. Çatışmalar, bombardımanlar bitmeme ederken eş anlam çıkmaz. evvel mütareke diyoruz."

"Türkiye yan avlamak durumunda değil"
"Sonuçta Türkiye yan avlamak durumunda değil. Elbette NATO üyesi. NATO'nun kararlarına uyan ve imdat sağlayıcı ülke. Türkiye ilkesel davranış sergiliyor. Görüş ayrılıklarına karşın değme dü ülkeyle işbirliğini geliştiren ülkeyiz. Savaş bulunduğu devir yan avlamak durumunda değiliz; birlik tersi savaşın sona erdirilmesinde değme dü tarafta denktaş eş halde diyalog kurabilen ülkeyiz. Taraf sübvansiyon lüksümüz yok. Bir nesne yanlışsa onu bildirmek durumundayız. Rusya'nın saldırısı arsıulusal hukukun ihlalidir. Şu anda insancasına dramlar var. Bu yanlışları ki yaparsa yapsın tığ bunu gizlemeden belirgin söyleriz. Başka krizlerde de ilkesel tutumumuzu sergiledik."

"Türkiye'nin tavrında aykırı düşünce yok"
"Burada Türkiye'nin takındığı tavırda aykırı düşünce yok. BM Güvenlik Konseyi'ne revan değişmeyen tasarısında tığ eş sunucuyduk. Aynı halde BM Genel Kurulu'nda eş çabuk hususi celse başladı. 2 Mart'ta Rusya'nın Ukrayna konusu konuşulacak. Burada da eskiz değişmeyen tasarısını yazan grubun zarfında olduk. NATO'da tavrımız gizlemeden ve net. Aynı şeyi Avrupa Konseyi'nde yaptık. 23 Şubat'ta tepkimizi yayınlayan Ukrayna'yı destekleyen karara tığ de dayanak verdik."

"İlkesel tutumumuzun sebebini anlatıyorum. 24 Şubat'ta gene saldırıdan sonraları Rusya'ya müteveccih kınama, ciddi ifadeler içeren, müeyyide olabildiği anlatım fail tasarıya oldu dedik. 25 Şubat'taki karara hastalık kararsız oy kullandık? O kararda Rusya'nın özümleme hakkı sona erdiriliyor. Rusya'nın o örgütteki özümleme hakkını askıya meydan yada ağız ağıza kaldıran eş adım mevcut mı? Bu derece diyalogdan, müzakereden bahsettik. Sonuçta Rusya'nın buradan atılması buyurmak Rus vatandaşların AİHM'e gidememesi demektir. Buradan bağları kopardığınız devir bunun faydası ne olacak? İkinci alternatif kuma mütemmim sürecin başlatılması. Yoğun ve çalışan diyaloğun başlatılması. Bu alternatif maatteessüf yeğleme edilmedi."

"Bundan da anlam alınamazsa ondan sonraları ihtimal askıya alınması. Sonuçta diyaloğun kopmaması için, İnsan Hakları Konseyi'nde celse olacak. Orada da değişmeyen tasarısının içindeyiz. Sonuçta kâffesi platformda prensipli halde davranış sergilerken diyaloğun kopmasını istemediğimiz düşüncesince prensipli halde kararsız oy kullandık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER