Gündem

Türkiye'nin hava akrobasi timi 'Türk Yıldızları' kapılarını İHA'ya açtı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB),Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi Türk Yıldızları kestirmece 30 senedir dem kesen gösterileriyle ay duru bayrağı göklerde dalgalandırıyor.

Türkiye'nin hava akrobasi timi 'Türk Yıldızları' kapılarını İHA'ya açtı
01-01-2022 12:52

Türk Hava Kuvvetleri'nin, Türk Yıldızları ismi maruz akrobasi timi 1992 senesinde kuruldu ve NF-5 uçakları ile eğitimlerine başladı. Türk Yıldızları, geçmiş gösterisini 4 nüsha NF-5A/B Freedom Fighter tipi tayyare ile 18 Haziran 1993 tarihinde 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirdi.

O tarihten buyana gökyüzünde Türkiye Cumhuriyeti'ni başarıyla asimilasyon fail Türk Yıldızları akrobasi timi soluk kesen gösterileri ile yurtiçi ve yurtdışında kalburüstü görevler yürütme ediyor. Türk Hava Kuvvetleri içerisinde toprak düzlük harp pilotlarından oluşan Türk Yıldızları timi kendine katışıksız hareketleri ile hayattaki izlemsel demonstrasyon ekipleri ortada toprak alıyor. hususi günlerde bitirdikleri uçuşlarla hayranlık uyandıran Türk Yıldızları'nı hayattaki benzerlerinden ayıran bazısı detaylar var. Türk Yıldızları dünyada 8 süpersonik harp uçağıyla demonstrasyon karşılayıcı geçmiş akrotim yerine da tarihe geçti. İhlas Haber Ajansı (İHA), 3. Ana Jet Üs Komutanlığı 134'üncü Filo'da konuşlu bulunan Türk Yıldızları'nın yetişek uçuşlarına mihman oldu. Türk Yıldızları kadrosunun gösterilere tedarik düşüncesince icra ettiği yetişek uçuşlarında soluk kesen sahneler ortaya çıktı.

“Her hareketin manası yayımcı ki bizim düşüncesince aşırı farklı, fakat 2014 senesinde Anıtkabir'de yaptığımız his ihtimal de bunlar içerisindeki en anlamlısıydı”

Yaptıkları hareketlerin ortaya depar belgesi hikayesinin görüntü buyurmak ile olduğuna nazarıitibar çekici 1 Numara Tim Lideri Binbaşı Mehmet Kemal Koyunluoğlu, “Gösteri uçuşlarında profesyonelliğin temelinin pervaz limitlerine adapte olmak bulunduğunu çoğumuz biliyoruz. Türk Yıldızları pilotunun en ehemmiyetli ayrıcalığı ise kendisinin ve uçağının limitlerini aşırı elleme bilmesi ve bu limitleri uygulayacak biçimde indinde disiplini dirim seçimi biçimine getirmesidir. Yapılan hareketlerin geçmiş depar belgesi noktası cümle görüntü buyurmak ile oluyor. Anıtkabir üstünde his gerçekleştiren bizdik. Her hareketin manası yayımcı ki bizim düşüncesince aşırı farklı. 2014 senesinde Anıtkabir'de yaptığımız his ihtimal de bunlar içerisindeki en anlamlısıydı” şeklinde konuştu.

“Milletimizden aldığımız çelim ile yanlışsız indinde biçimde görevlerimizi yürütme etmeyi hedefliyoruz”

Ekip şeklinde gösterileri gerçekleştirdikleri düşüncesince pilotlar arası uzlaşma ve senkronizasyonun aşırı ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen 5 Numara Solo Lider Binbaşı Hasan Kocabaş, “Havadaki ve yerdeki grup çalışmasının, indinde olmanın en dobra örneğini sergilemeye çalıştığımız Türk Yıldızları uçuşlarının yanlışsız indinde biçimde yürütme edilmesi en ehemmiyetli amaçlarımızdan birisi. Senkronizasyon ise akrotim düşüncesince aşırı önemli. Bunları iletmek düşüncesince akla yatkın personel ile gerektiği derece yetişek yaparak ilk önce ego değil tığ olmayı hedefliyoruz. Bununla beraberce aşırı uçakla meydana getirilen görevlerde çapraz emniyet aşırı ehemmiyetli bulunduğu için, çapraz güvene mebni yerine ilk önce kendimizi değil, timin bütününü düşünecek biçimde hareketlerimizi planlıyoruz. Milletimizden aldığımız çelim ile yanlışsız indinde biçimde görevlerimizi yürütme etmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

“Türk Hava Kuvvetleri'nde fariza karşılayıcı pilotlarımız neredeyse Türk Yıldızları pilotları da Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu mezunudur”

Türk Yıldızları akrobasi timine katılabilmek düşüncesince aranan şartlardan da bahseden 4 Numara Takip Uçucusu Binbaşı Ali Balcı, “Türk Hava Kuvvetleri'nde fariza karşılayıcı pilotlarımız neredeyse Türk Yıldızları pilotları da Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu mezunudur. Türk Yıldızları'nda fariza gerçekleştirmek içinse Hava Harp Okulu mezuniyeti sonrası 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda maruz tepkili tayyare uçağı eğitimlerini başarıyla tamamlayıp bu uçaklarda kifayetli pervaz tecrübesi elde edilmesi ve kalburüstü indinde harp pilotu olunması gerekmektedir. Türk Yıldızları'nda tayyar gereksinimi olduğunda bu gidiş Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bildirilmekte ve akla yatkın kritere eş bulunan pilotlar Türk Yıldızları'nda yetiştirilmek neredeyse seçilmektedirler” dedi.

“Filomuza yeni eklenen pilotlar kavi güzeşte kısaca 1 salname bu eğitimin böylece gösterilere çıkmaya doğruluk kazanmaktadır”

Türk Yıldızları akrobasi timinde fariza borç pilotların aşırı hususi eğitimlerden geçtiğini tamlayan 3 Numara İç Kanat Uçucusu Binbaşı Kürşat Kömür, “Filomuza yeni tayin edilen pilotlar ilk önce NF-5 2000 yüz tayyare eğitimi, peşinden esas akrotim eğitimi ve uçacakları tavır ile ilişik ayrışık eğitimler almaktadır. Zorlu güzeşte kısaca 1 salname bu eğitimin böylece gösterilere çıkmaya doğruluk kazanmaktadır. Takiben ilerleyici süreçte yaptığımız yetişek uçuşları ve gösterilerle tecrübesini geliştirmektedir” ifadelerini kullandı.

“Gösteri sırasında topu topu halkımızı selamladığımız, onlara sevgimizi gösterdiğimiz ve gökyüzüne iri çizdiğimiz his bizim düşüncesince en esenlik donör hareketlerden indinde tanesi”

Yaptıkları değme hareketin emin ve emin olması düşüncesince daima eğitimlerini sürdürdüklerini kaydeden 6 Numara Yüzbaşı Solo Uçucu Gökhan Esen, “Bizi en aşırı heyecanlandıran hareketlerden indinde tanesi kesişim hareketidir. Kesişim hareketinin mütekait bulunan kısmı, dü uçağın intikal sırasında hakkıyla birbirine aşırı DOĞRU olmakta olması ve kesişimin ehliyetli peyrev merkezinde akla yatkın sürede yapılır olması. Bizi hakkıyla zecrî indinde harekettir. Öncelikle emin ve dobra meydana getirilen indinde demonstrasyon yeniden sona bizim düşüncesince indinde esenlik abidesi. Fakat demonstrasyon sırasında topu topu halkımızı selamladığımız, onlara sevgimizi gösterdiğimiz ve gökyüzüne iri çizdiğimiz his bizim düşüncesince en esenlik donör hareketlerden indinde tanesi” şeklinde konuştu.

“Türk milletinin bütünlük ve el birliği ruhunu, havada 6 tayyare yerine asimilasyon etmekteyiz”

Eğitim uçuşunu tamamladıktan sonradan İHA muhabirine değerlendirmelerde mevcut Türk Yıldızları Filo Komutanı Albay umut Hürüz, “Güzel indinde yetişek uçuşu oldu. Yeni sezona başlıyoruz, Mart ayında başlayacak. Onun düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor. Bizi başka demonstrasyon timlerinden ayıran en iri özellik, ilkin Ulu lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ‘İstikbal göklerdedir' lafının ışığı altında bulunan indinde timiz. Aynı sürede Türk milletinin bütünlük ve el birliği ruhunu, havada 6 tayyare yerine asimilasyon etmekteyiz ve milletimizin bizi kişi öz çocukları neredeyse bağırlarına basmaları bizi başka timlerden ayıran en iri özelliğimiz” dedi.

“Buradaki hedefimiz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin disiplinini ifşa buyurmak aslında”

Bazı gösterilerde uçaklar arasındaki mesafenin namevcut denecek derece az olmasının ve yerden bakılınca adeta değen indinde biçimde görünmesinin sorulması hesabına yanıt veren 2 Numara İç Kanat Uçucusu Binbaşı Mehmet Balta, “Akrobasi uçuşlarında sizlerin de gördüğünüz ve yerden izlediğiniz neredeyse aşırı DOĞRU ve kavi hareketlerimiz mevcut. Buradaki hedefimiz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin disiplinini ifşa buyurmak aslında. Uçuşlarda burgaç ve hava akımlarının oluşması haricinde normalde Türk Hava Kuvvetlerinin standartları bulunan 3 feet şu demek olmakta ki kısaca yerine 1 metrelik angıç açıklığını koruyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türk Yıldızları yapı zamanı bulunan 1992'den buyana 24 ayrımlı ülkede 150 pervaz gösterisi gerçekleştirmiştir”
Türk Yıldızları'nın kısaca 30 salname tarihinde 24 ayrımlı ülkede pervaz faaliyetlerinde bulunduğunu kail Basın ve Halkla İlişkiler Subayı Üsteğmen Fatih Sağlam, “Türk Yıldızları yapı zamanı bulunan 1992'den buyana 24 ayrımlı ülkede 150 pervaz gösterisi gerçekleştirmiştir. Ülkemiz, milletimiz ve tanınmış Türk bayrağımız en elleme biçimde asimilasyon edilmiştir, asimilasyon edilmeye de bitmeme edecektir” sanarak konuştu.

“Uçucularımızın değme gündüz tayyar sağlığı dair sabahleyin muayenelerini yapıyoruz”

Türk Hava Kuvvetleri içerisinde toprak düzlük topu topu pilotların daima dirimsel kontrolünden geçtiğinin altını çizen 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Sağlık Amiri, “Uçucularımızın değme gündüz tayyar sağlığı dair sabahleyin muayenelerini yapıyoruz. Uçucularımızın uçuşlarda yaşayabilecekleri dirimsel problemleri yahut başka senelerde yaşayabilecekleri dirimsel problemleri ile ilişik kuma çalışıyoruz. Ayrıca uçucularımızın eğitim, tatbikat, atış neredeyse nice faaliyetlerinde onlarla bu arada dirimsel durumlarını ayrıntılı indinde biçimde inceliyoruz. Gerekli gördüğümüz durumlarda burada yahut lazım görmemiz şeklinde henüz doğacak inceleme ve otama amacıyla hastanelerimize de yönlendirebiliyoruz.

Utku Şimşek - Derya Yetim - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER