Gündem

Yine kapanacak mıyız? 'Bir ilki yaşadık' diyen Bilim Kurulu üyesinden huzursuz fail sözler

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, salgına bağlı değerlendirmelerde bulundu. Yiyit, 'İlk kez akıbet bir iki ayda maskenin en baş döndürücü boşlama edilmiş olduğu ayları yaşadık. Y

Yine kapanacak mıyız? 'Bir ilki yaşadık' diyen Bilim Kurulu üyesinden huzursuz fail sözler
15-10-2021 13:08

Covid-19 pandemisiyle uğraş tedbirler ve dölleme çalışmalarıyla bitmeme ederken hadise rakamlarındaki faikiyet sürüyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de salgındaki akıbet hali değerlendirdi. Yiyit, önlemlere uzlaşma ve aşının önemine yan yana eş elan uyanıklık çekerken peçe kullanımının en uzuv indirilmiş bulunduğu ayların yaşandığını belirtti.

"YOĞUN BAKIM VE COVİD SERVİSLERİMİZ DOLU DEĞİL"

Pandemiyle mücadelede gelinen gidişat ve hadise sayılarını değerlendiren Prof. Dr. Yiyit, "30 binli sayıları daim beraberce görüyoruz, vakaların aşırı faziletli bulunduğu esbak dalgaların 30 binli paylarını cezaevi önünden geçirelim o tarihlerde az elan dip bakımlarımız biber dolması sinyallerini veriyordu. Bu dalgada 30 binli rakamı yaşıyoruz ancak dip bakım, covid servislerimiz mahmul değil. Aşının etkisiyle yürüyoruz şu an, olayımız aşırı ancak bu vakaların iri çoğunluğu yatan hastaya yahut dip hizmet hastasına dönmüyor. Ama dip bakıma mevrut hastalarımızın çoğunun aşırı biçimsiz ilerlediğini ve sonuçlarının aşırı biçimsiz bulunduğunu biliyoruz. Ölüm rakamlarımız hala faziletli bunları elan aşağılık düşürmenin yolu var; halen aşısını olgunlaşmamış bu grubun yan yana an evvela aşılanması ve 2 düze Sinovac olup dair 3. düze zamanı geldiği biçimde olgunlaşmamış yurttaşlarımızın da yan yana an evvela 3. dozunu olması lazım. Zaten bu işi halledebilirsek ahiret yolculuğu rakamlarımızın hızlıca aşağıya indiğini göreceğiz. Yeni hadise oluşturmamanın yolu teması engellemek, sonbaharın hadise artışı tesiri olacağını tamamımız biliyorduk. Okulların açılmasıyla beraberce elan güre gözyaşı grubunda, madun grupta vakaların arttığını biliyoruz. Aşılanma hızımızı arttırabilirsek bu yılı bu biçimde ivmelenmiş yan yana biçimde çabuk yürütürsek Covid'i sezonluk yan yana hastalığa döndürebilecek görüntüye akla yatkın gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

'Son aylarda yan yana huzur yaşadık' diyen Bilim Kurulu Üyesinden korkulu sözler: Kapanma istemiyorsak sabretmeliyizProf. Dr. Nurettin Yiyit

"İLK DEFA SON BİRKAÇ AYDA MASKENİN EN ÇOK İHMAL EDİLDİĞİ AYLARI YAŞADIK"

Maske kullanımının azalmasıyla fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarının da baştan kendisini göstermeye başladığını tamlayan Prof. Dr. Yiyit, "Hapşırmaların, öksürmelerin bulunmadığı yan yana 1,5 sene yaşadık. Sebebi de şu; peçe nite bizi güneş tacı virüsten koruyorsa esasta dört başı mamur viral enfeksiyonlardan koruyor. Gribal enfeksiyonların bulunmadığı yan yana fasıl yaşadık. Ama huzur kat akıbet yan yana iki ayda maskenin en aşırı boşlama edilmiş bulunduğu ayları yaşadık. Bu da şu demek; erişmek ki tığ bu güz elden koronayla yaşamayacağız baş başa başka fevk teneffüs yolu enfeksiyonları da yaşamın yan yana doğruyu olacak. Gribal enfeksiyonlar ve gribin icra ettiği salgının bu sene yeni baştan olma ihtimali var. İkisi yan yana arada olabileceği düşüncesince bunu fark etmemiz aşırı tekaüt olacak. Özellikle riskli grubun bu şita düşüncesince söylüyorum, enflüanza aşılarını olmaları bence gerekecek. Korona düşüncesince de ilaçlar çıkacak uğrunda ilerliyor. Önümüzdeki sene yaşamımıza giriş ihtimali var. Yine kapanmalar, sınırlamalar, yaşamımıza mevdu molalar istemiyorsak bizim şu an az buçuk elan sabretmemiz lazım. Maske hayatımızdan çıktıktan sonraları da eskisi üzere kış, güz ayları viral enfeksiyonların yeni baştan yaşamımıza arka geleceğini unutmamak lazım. Aşının tesirini herhangi yan yana açıdan hissediyoruz. 30 bin olayımız mevcut ancak 30 bin vakanın hastaneye ve dip bakıma yansıması 30 binlik üzere değil, elan düşük" biçiminde konuştu.

"BİRÇOK HİKAYE YOĞUN BAKIMDA VE MORGDA BİTİYOR"

Korona virüse huzur maske, ara üzere önlemlerin uygulanmaması yerinde sürecin menfi yan yana heves göstereceğini dile getiren Yiyit, laflarını şu biçimde sürdürdü: "Hayatımızda on paralık güneş tacı yokmuşçasına herhangi yan yana şeyi hızlıca normalleştirirsek temeyyüz periyotları, yücelme akımları bunlar yaşamın yan yana doğruyu olabilir. ya sansasyonel yan yana çare hızlıca evren üstünde kullanıma makbul yahut hızlıca camiası aşılarız bunlardan bir tanesi olursa pandeminin sonu gelebilir. Ben ümitli yan yana biçim yürüdüğümüzü düşünüyorum. Bu virüsü kontrolsüz eline geçiren yahut değinme fail kişilerin birçoğunun hikayesinin 112'nin götürmüş bulunduğu dip bakımında yahut morgunda bittiğini unutmayalım. Yoğun bakımlarda görünüş meydanda tığ aşısızları yahut telkih takvimini tamamlamışları konuk ediyoruz."

"BİLİM KURULU YÜZ YÜZE EĞİTİMDEN YANA"

Artan hadise sayıları ve beniz yüze öğrenime bağlı değerlendirmelerde mevcut Yiyit, "Bilim Kurulu bundan sonraları online eğitimin banko tek biçimde uğramaması taraftarı acemi yaklaşımımız şu; eğitimi sekteye uğratmamak hadise çıkan sınıfları karantinaya almak. Çalışmalar şurası gösteriyor, genellikle okula virüs evden gidiyor. Yüzde 70'in üstünde dallar kişi evlerinden virüsü okula getiriyor. O sebepten dolayı yetişek yan yana elan on paralık sekteye uğramasın evlatlarımızın sıraları çocuklardan yoksun kalmasın istiyorsak bunun yan yana numara yolu evlerde bulaşıcılığı engellemek. Benim ailelerden en iri istirhamın evlatları okula gidiyorsa lütfen evimizdeki hacısı hocası aşılarını yaptırsın. Çocuklarda hadise arttı, şu an Türkiye'de vakaların 3'te bir tanesi bebek gözyaşı grubunda çıkıyor. Ama muştulu olanı yatan pestil ve dip bakıma aşırı iri yansıması olmadı. Bu dalgada dallar aşırı ağırbaşlı geçirmiyor. Bu dobra yan yana şey, inşallah daim hakeza gider. Üniversite grubu bizim düşüncesince ehemmiyetli ora elan olgunlaşmış gözyaşı grubuna andıran ve onların meydanda Covid'i az geçirenler çıkabiliyor. Özellikle darülfünun gençliğinden telkih dair bizlere dayanak olmalarını istirham ediyorum. Bir elan oyunluk sanatları seyircisiz kalsın istemiyorsak, futbolseverler tribünler yersiz kalsın, okullar bebek sesinden yoksun kalsın is çtemiyorsak ve on paralık kimesne bundan sonraları evine nan getirip getiremeyeceğim üzere yan yana istifham işaretine akın etmek istemiyorsa, işyerlerimiz daim açıkça kalsın istiyorsak bu işin yolu belli" derken Yiyit, andıran sürede yan yana kısıtlamanın gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Şu an düşüncesince beklemiyoruz hakeza yan yana yazı hakeza yan yana öngörü yok. Yasaklar değil, uyumdur süreci belirleyen tığ ne denli haram getirirsek getireyim yan yana uzlaşma olmadan o yasaklar elden yazıldığı yerde kalır" dedi.

Yine kapanacak mıyız? Bir ilki yaşadık diyen Bilim Kurulu üyesinden bizar fail sözler
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER